Moa & Emil

- Följ med oss på en resa

Australien

Publicerad 2014-01-28 10:39:51 i Allmänt

Nu så, efter lite tjatande hemifrån så komer nu ett nytt blogg-inlägg. Nu är det knappt t veckor sedan vi landade i Melbourne, Australien. Vi hade ju längtat lite ifrån de Nya Zeeländska vädret och till värmen i Australien. Men ganska snart insåg vi att +44 grader celsius inte är bekvämt någonstans förrutom möjligtvis om man befinner sig på en strand så man kan svalka sig i havet, ett museum med AC som har en utställning om James Bond, eller ett köpcenter med AC och ett café med gott fika. Värst var dock värmen på hostelet. Vi hade ett sexbäddsrum utan AC, det enda som fick luften att röra sig var en fläkt på andra sidan rummet, tyvärr så levde den om mer än den gjorde nytta. Flera gånger per natt vaknade jag av värmen, det kändes som man gjort ett hårt träningspass varje gång. Sängkläderna var blöta av svett och varje gång var man tvungen att dricka det naturligtvis kissvarma vattnet som man hade i flaskan. Jaja, de kunde vart värre. När värmen hade lagt sig efter två dagar så passade vi på att gå en fantastiskt bra stadsvandring, den var både bra och gratis. Vi fick lära oss om Sir Edmund Berry som dömde australiens svar på Robin Hood, Ned Kelly, till döden genom hägning. Neds sista ord lär ha varit 'such is life'...
Vi fick även lära oss om herr Batman som var en av grundarna till Melbourne. Han köpte 600 000 acres land av aborginerna för lite filtar, verktyg, mjöl och lite andra bra att ha saker. Detta gjorde honom till den man som då ägde mest land på hela jorden. Om aborginerna var införstådd i hela säljprocessen är oklart, mest troligt inte. Det var även efter herr Batman man var på väg att döpa staden Melbourne till det ganska mycket häftigare namnet Batmania. Vi fick även se en del verk av kända street art konstnärer.

Vi har även tillbringat en del tid på federation square där vi sett tennis på storbild. Australien Open pågick för fullt när vi var i Melbourne och det visades tennis i princip dygnet runt på TV. En kille på samma rum som oss i Melbourne försökte få tag på biljetter till en av Federers matcher, det skulle kosta 300 australienska dollar eller närmare 1800kr.
I Melbourne gick vi även och kikade på en marknad och jag har skaffat mig en frisyr för sextio kronor. Det är lagomt pris för att klippa sig tycker jag.
Sista dagen i Melbourne var vi ut på äventyr på great ocean road, vi tog en guidad dagstur på den och såg bland annat de 12 apostlarna som inte alls är 12 stycken och aldrig har varit det, vi såg även London bridge. I djurväg så fick vi se massvis med kängrus som hängde på en golfbana och 2 koalor.

Nu byter vi skribent här, kan tillägga att de 2 första nätterna i Melbourne var mycket värre än vad Emil skrev, första natten sov jah ingenting på rummet trots att jag verkligen försökte, tog en kalldusch mitt i natten för att svalka av mig, det hjälpte väl i ungefär 30 sekunder. Tillslut gav jag upp och gick ner till receptionen och la mig på en soffa, där va det lite svalare så där lyckades jag somna ett litet tag. Som tur var blev vädret svalare efter 2 nätter, nu pratar de dock om att en ny värmevåg är påväg, känns skönt att vprt vandrarhem i Sydney faktiskt har AC. Just nu sitter vi på bussen påväg till Sydney men lär vara framme i Sydney när det här inlägget publiceras.

Vi tillbringade fem nätter i Canberra, Australiens huvudstad. När Australien skulle bestämma sig för vilken stad som skulle bli dess huvudstad var det sådan rivalitet mellan de 2 stora städerna Melbourne och Sydney att man bestämde sig för att skapa en ny stad mellan dessa 2 och göra den tilm huvudstad istället. Man hittade en fin plats och Canberra blev till. I Canberra har vi besökt war memorial, där var det väldigt mycket att se då dom hade utställningar om alla krig som Australien varit delaktiga i, väldigt intressant. Vi har besökt en kartutställning, parlamentet och national gallery of Australia. På det sistnämnda stället blev det ett väldigt kort besök eftersom nån av oss blev väldigt besviken när han insåg att det enbart var konst.. :) vi fick även se en räddningsauktion av en känguru. På något sätt hade den hamnat mitt i skön, om det berodde på att det vsr strömt eller att kängurun var trött vet vi inte men den kom inte någonstans när den simmade. Ett tag såg det nästan ut som den skulle sjunka, som tur var kom det en polisbåt och plockade upp den. Ovana som vi är med kängrus så trodde vi först att det var en hund, den hade dock rätt konstiga öron..
I Canberra har även Australia day firats, deras nationaldag den 26 januari. På kvällen såg vi en stor fyrverkerishow som varade i en kvart.

Sista kvällen i Auckland och Nya Zeeland

Publicerad 2014-01-14 10:20:55 i Allmänt

Nu har vi kommit till Auckland efter att tagit en nätt omväg på cirka 60 mil via Northland. Det är området norr om Auckland och den nordligaste delen av NZ. Eftersom NZ ligger på andra sidan ekvatorn så blir det varmare och varmare desto längre norrut man kommer i landet. Det betyder sol och bad, trodde vi... Vi började med en ganska lång biltur från Hamilton till Whangarei via motorvägen genom Auckland. Jag försökte läsa vägkartan så gott det gick för att dirigera Moa, det gick sådär, men på något magiskt vis tog vi oss igenom staden. Stannade i Langs beach mitt på dagen och tog ett dopp i havet. Temperaturen i havet var svalt, inte kallt, inte varmt utan något mitt emellan. Just det, denna gången var det jag som blev överraskad av en våg. Stannade och sov i Whangarei för att sedan åka vidare till Paiha. Ett typiskt semesterställe för NZ, med sandstränder och turkost vatten som man kan svalka sig i när solen värmer. Vilket den valde att göra i cirka 5 minuter kanske. Annars så var det mest kallt och regn. Så de blev inte så mycket till badande. Nästa dag blev många bilmil då vi tog oss vidare upp till Cape Rengia för att se stilla havet kollidera med tasmanska havet. Vi spenderade en natt i Kaitaia innan vi började röra oss söder ut mot Auckland igen. På vägen ner stannade vi för att titta på träd, kauriträd närmare bestämt. De träden kan bli väldigt stora, vi såg Nya Zeelands största. På vägen ner hade vi tänkt stanna på ett ställe på västkusten för att sova, när vi väl kom dit bestämde vi oss fort för att köra vidare, det var ett litet ställe som kändes väldigt tråkigt. Istället siktade vi in oss på att spendera ytterligare en natt i Whangarei. Det visade sig vara omöjligt, förutom att det är högsäsong här visade det sig att det var ett stort sportarrangemang där under helgen. Allt var såklart fullbokat och vi fick tipset att fortsätta söder ut mot Waipu, där hittade vi ett boende, inte det trevligaste direkt men det funkade..

Nu har vi spenderat 2 nätter här i Auckland och imorgon är det dags att åka till Australien. Här i Auckland har vi mest vandrat runt i stan, vi har gått en vandring kring stan som fanns med i Lonely Planet. Vi har även hunnit med att gå på konstmuseum och fikat.

Bilåkandet slutade på totalt 651 mil och det var rätt skönt när vi kom fram till hyrfirman och kunde lämna in bilen. Det beror nog mest på att Auckland är lite väl stort för att vi ska känna oss bekväma med att köra. Imorgon när det återigen är dags att börja bära runt på packningen lär vi nog börja sakna bilen.

Just nu ligger Emil i sängen och har ont i magen efter att ha ätit alldeles för mycket vaniljsås till jordgubbarna ikväll. Här kommer det äntligen lite bilder, vi börjar med några från Hobbiton:














Sanddyner har vi sett, nära Cape Rengia.


spirits bay.


En sån här varningsskylt ser man aldrig hemma.


nya Zeelands största kauriträd. Eftersom de har så ytliga rötter som lätt förstörs hade de byggt trägångar som man var tvungen att gå på.


the 4 sisters, 4 kauriträd som står nära varandra.


vi har förresten köpt ett nytt objektiv till kameran, ett vidvinkelobjektiv som testas här.


Idag har det varit väldigt blåsigt här i Auckland och rätt kallt emellanåt, vi lär gå det betydligt varmare i Melbourne som just nu bjuder på temperaturer en bit över 30 grader. Imorgon 19:50 lokal tid går vårt flyg förresten och resan tar 4 timmar. Ska bli spännande att se hur det går till att komma in i Australien i verkligheten.






Jan. 07, 2014

Publicerad 2014-01-07 10:39:20 i Allmänt

Igår begav vi oss till sagans värld. Sagan om ringens värld. Vi besökte Hobbiton, stället där scenerna från "the Shire" i Sagan om ringen och the hobbit är inspelade. Tydligen fanns där 37 st hobbithus för inspelningen av sagan om ringen filmerna, efter inspelningarna var klara börjades allt att rivas ner. Under denna tid flr rivningen bjöd Nya Zeeland överraskande nog på dåligt väder vilket resulterade i att rivandet av de 17 sista hobbithusen sköts upp ett halvår. Under denna tid hann den första filmen visas och det visade sig att det fanns ett intresse för att se inspelningsplatsen. Hobbithusen blev där med kvar, inför hobbitfilmerna byggdes de hobbithus som hunnit rivas upo igen samt att de utökade antalet till 44 st, dessa har inte setts på någon film ännu, kanske kommer de med i den sista men nu har vi redan sett de. :)

Efter sagan om ringen filmerna lärde sig Peter Jackson hur mycket en del anstränger sig för att hitta fel i filmerna, detta tog han till sig av. Inför inspelningen av hobbitfilmerna lusläste han boken, i den står det tydligen i en mening att några batn sitter under ett plommonträd i the shire och leker. Problemet är att det inte växer något plommonträd i Hobbiton, för att undvika att någon påpekar att det här är fel kom man på en lösning! Ett av äppelträden som växer i Hobbiton fick sina blad avplockade, istället klädde man trädet med fejkade blad dom ser ut som blad från plommonträd och hängde även plommon i trädet. Allt detta jobb och det visades i hela 0,8 sekunder.
Ett annat exempel på hur noggrann man varit med detaljerna inför hobbitfilmerna visar ett annat träd, det som står på bilbos hus. Man har tagit bort det gamla trädet som stod där. Letat reda på ett träd som är ca 60 år yngre eftersom det är så lång tid det skiljer mellan the hobbit och sagan om ringen. Trädet man hittade stod ca 4 mil från hobbit så man sågade ner det i delar, märkte upp det och flyttade det till en lagerlokal där man satte samman det igen. Sedan gjöt man av det i typ nån silikon, målade det och satte fast 300.000 konstgjorda löv och ställde det konstgjorda trädet på samma ställe som det tidigare. Trädet i fråga syns i 11 sekunder på filmen. Tänk alla stackare som behövde stå och sätta fast löven.
I Hobbiton råkade jag få Emil att bryta ett av sina nyårslöften, på puben i Hobbiton bjöd de på en dryck, jag drack ginger beer och tyckte att Emil skulle smaka. Det var först efter att han smakat som han skrek till "läsk". ett av hans nyårslöften är såklart att inte dricka läsk, det höll i 5 dagar iallafall. :)

Efter besöket i Hobbiton tog vi oss till Hamilton där vi nu befinner oss. Vi har sovit här i en natt och det blir ytterligare en natt innan vi beger oss till Northland norr om Auckland. Idag har vi varit i Waitomo och besökt en grotta där man kan se glow worms. I natt hände det en lustig grej på vårt rum, vid halv ett kom det en kille som inte hade några grejer med sig och kröp ner i en säng och somnade. Vid tio i fem ringde hans väckarklocka som väckte alla utom honom. Efter ett tag försökte jag prata för att väcka honom och jag var precis påväg att gå upp och skaka liv i honom mär han vaknade. I morse var vi tvungna att fråga han som driver hotellet om han verkligen skulle sova där, han hävdade att han skulle det. Vi tror dock inte på det.. som tur är sov han bara och i natt är det fullt på rummet så lär inte hända igen. :)

Jan. 05, 2014

Publicerad 2014-01-05 12:16:06 i Allmänt

Idag har vi besökt Whakarewarewa - the living maori village. Maori är Nya Zeelands ursprungsbefolkning. Byns hela namn på maori är Te Whakarewarewatanga O Te Ope Taua A Wahia, och då tyckte vi att Whakarewarewa var ett långt och krångligt namn att uttala. :) I byn fick vi se ett uppträdande där de sjöng och dansade, bland annat en krigsdans. Vi gick även en guidad tur ich tittade på mär gejsern Prince of Wales hade utbrott. Tyvärr var det inget utbrott från den största gejsern som ligger alldeles bredvid Prince of Wales när vi var där.
I byn bor det 70-80 personer och de visar dagligen upp sin by med guifade turer, uppträdande samt massvis med souvenirbutiker. I och kring byn är det mycket geotermisk aktivitet, det finns flera gejsrar runt omkring samt nassvis med hål av bubblande lera och kokande vatten. I vattenhålen lagar de mat. De enda negativa med byn var att det stank av ruttet ägg där vilket det ibland även luktar här i centrala Rotorua.




2 bilder från uppträdandet.








Bubblande lera.


Gejsern Prince of Wales.





Gamla bilder

Publicerad 2014-01-05 08:02:42 i Allmänt

Här kommer lite gamla bilder som är förberedda och skulle lagts ut för länge sen men dp internet var för dåligt. De är alltså iftån Rob Roy Glacier där vi var tvungna att köra över alla vadställen för att komma fram.


vi kom ju inte riktigt enda fram till parkeringen, här är vadstället som stoppade oss och många andra. Som tur var låg parkeringen alldeles på andra sidan så det gjorde inte så mycket. På tillbaka vägen låg det en del olika bildelar här så vi var rätt glada attvi inte försökte köra över.



Här är en hängbro i början på vandringen.


Utsikt längs vägen.


Vattenfall.





Fikapaus så nära glaciären man kunde komma.


Glaciären.


Vi framför glaciären.

Senare besökte vi även Franz Josef glaciären, tyvärr var den rn stor besvikelse. Glaciären hade dragit sig tillbaka väldigt mycket sedan 2008 och var väldigt liten idag. Dessutom var det en väldigt tråkug promenad fram till den och man såg glaciären ifrån väldigt långt håll så det här är vår favoritglaciär.

Nu är det dags för oss att göra middag, butter chicken med ris och sen jordgubbar med grädde till efterrätt. År 2014 lär bli ett rekordår när det gäller att äta jordgubbar för oss, idag blir det 4e gången vi äter det i år. De är riktigt goda här nu!

Nordön bjuder på mycket regn

Publicerad 2014-01-04 11:41:32 i Allmänt

Nu är det lördag kväll här och väldigt längesen vi uppdaterade bloggen. Mycket har vi hunnit med, vi har bytt ö och befinner oss nu i Rotorua på Nya Zeelands nordö.
På annandagen tog vi färjan över till nordön, på morgonen den dagen kollade vi i papprena våra för att se att färjan gick vid ett som vi hade för oss att vi önskat. Det visade sig dock att den skulle gå först vid halv sju så vi fick några timmar mer att spendera i Nelson än vi räknat med. Väl framme i Picton där färjan avgick ifrån började vi med att gå och kolla att allt var i sin ordning med färjan. Där visafe det sig att vårt bikningsnummer inte stämde överens med bolagets system och att varken de eller det andra bolaget hade en färja som avgick halv sju. Vi fick rådet att ringa hybilsfirman som bokat färjan för att se vilken vi egentligen skulle åka med, var rätt nervöst där innan vi fick reda på att vi skulle med en färja vid sju istället.

På sistone har det varit rätt dåligt väder här på NZ, mycket regn överallt. Vi åkte till exempel till New Plymouth för att gå upp på Mt Taranaki, dock var vädret så dåligt att vi aldrig ens såg berget... I Wellington spenderade vi 2 nätter men där regnade det och blåste så mycket att det nästan inte gick att göra annat än att gå på museum. Precis det vädret som Wellington är känt för. På nyårsaftonen gick vi upp vid sex för att åka med en buss och vandra Tongariro Alpine crossing, det är rn nästan 20 km lång vandring som går upp och ner i ett vulkanlandskap. Där ligger även Mt Dome som det är känt som från sagan om ringen, eller Mt Ngauruhoe som det heter egentligen. När vi var framme vid avtaget upp på berget låg det såklart gömt i ett moln så vi skippade det.. När vi vaknade upp på nyårsdagen var det fint väder med blå himmel och sol, berget syntes tydligt och vi bestämde oss för att ge det en ny chans. När vi gått de 6, 4 km fram till avfarten var toppen återigen gömd i ett moln och vi fick snopet vände om eftersom det inte är nån vits att gå upp då.
På nyårsaftonskvällen var vi väldigt trötta och fick kämpa för att hålla oss vakna till tolvslaget. Som Emil sa så var det nog första gången på iallafall väldigt lång tid som ham borstade tänderna innan tolvslaget på nyårsaftonen. Eftersom vi bodde i national park village som inte är särsilt stort var det inte mycket nyårsfirande men lite fyrverkerier fick vi se iallafall.

Sedan dess har vi varit i Taupo och nu i Rotorua som sagt. Idag har vi cyklat mountainbike i fyra timmar, det känns i kroppen nu! Det gick bättre än i Kroatien för mig med nåt mountainbikeproffs lär jag då aldrig bli.

Jag har förresten blivit förkyld nu, hoppas verkligen att min hosta inte håller alla vakna inatt.. Hoppas ni får en bra lördag hemma i Sverige! Imorgon ska vi försöka lägga upp lite bilder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela